rozwiąż nierównosc wykładnicza
madzia: rozwiąż nierównosc wykładnicza
8 wrz 18:20
pomagacz:
3
x + 1 + 3
x = 4 * 3
x
4 * 3
x < 4 * 3
−2
3
x < 3
−2
x < −2
przedział i wynik:
x ∊ (−
∞, −2)
8 wrz 18:30
pomagacz:
3x + 1 + 3x = 3x * 3 + 3x = 3x(3 + 1)
8 wrz 18:31
8 wrz 18:46
madzia: | | 2 | |
rozbiłam |
| x−3 ale nie wiem co dalej. |
| | 3 | |
8 wrz 18:52
krystek: Madziu ,tak jak wczoraj z równaniami ax−2=ax*a−2
8 wrz 18:57
8 wrz 19:04
madzia: zawsze kawalek zrobie i dalej mi nie chce wyjsc np. tutaj:
2 * 5
x − 5
x−1 < 9
| | 1 | |
zrobiłam do 2 * 5x − 5x * |
| < 9 a jak dalej próbuje wyłączyć coś to nie chce mi |
| | 5 | |
wyjsc.
8 wrz 19:28
8 wrz 19:48