wielomiany zadanie
Vins: wyznacz wartosci parametru m,jezli wielomian w(x) = x5 −2x4 + x3 −2x2 +x + m jest podzielny
przez dwumian (a) x −1, (b) x + 2
Proszę o rozwiązanie a nie same odpowiedzi ponieważ chce to zrozumieć .
8 wrz 18:18
8 wrz 18:21
TOmek: W(x)=x5 −2x4 + x3 −2x2 +x + m=P(x)*(x−1)
W(x)=x5 −2x4 + x3 −2x2 +x + m=P(x)*(x+2)
W(1)=(1)5 −2(1)4 + (1)3 −2(1)2 +(1) + m=P(1)*(1−1)
W(−2)=(−2)5 −2(−2)4 + (−2)3 −(−2)2 +(−2) + m=P(x)*(x+2)
a) (1)5 −2(1)4 + (1)3 −2(1)2 +(1) + m=0
m=
b) (−2)5 −2(−2)4 + (−2)3 −(−2)2 +(−2) + m=0
m=
8 wrz 18:26