prostopadłoscian , graniasrtoslup
mmm: 1. Krawędzie prostopadłościanu są w stosunku 2:5:3. Oblicz pole całkowite tego
prostopadłościanu, jeżeli objętość jest równa 810.
2. Jak zmieni się objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego, jeżeli każdą krawędź powiększymy 3 razy.
8 wrz 18:04
goldenfille: a*b*c=810
5c=3b
4050=2b
2c
5c=3b
3375=b
3
b=15
spr: 6*9*15=810
i teraz ze wzoru na pole całkowite skorzystaj
8 wrz 19:00
oko:
a=2x, b=5x, c= 3x, x>0
V= 2x*5x*3x = 30x3
30x3= 810
x= 3
to:
a=.... b=..... c=....
Pc= 2(ab+bc+ac)=....
8 wrz 19:08