Rozłóż wielomian w na czynniki.
MIśka: Witam mam problem z zadaniem a raczej z wykorzystaniem wzorów skróconego mnożenia
zadanie jest następujące Rozłóż wielomian w na czynniki.
w(x) = − x
4 − 64x rozłożyłam tak:
w(x)= x (−x
3 −64) i wiem że powinnam użyć wzoru skróconego mnożenia, ale nie wiem jak

Proszę o pomoc
8 wrz 18:02
spaso: wzory skróconego mnożenia :
(x2 − 8√x)(x2 + 8√x) = x4 − 64x
8 wrz 18:08
MIśka: Jeszcze jedno pytanie ten x spod pierwiastka jak mam wyliczyć ? Deltą ? skoro tak to mi wyszło
x= 16
8 wrz 18:17
krystek: −x(x3−64)=−x(x3−43) =... i stosujesz wzór a3−b3
8 wrz 18:37
krystek: ups (x3+43) i wzór a3+b3
8 wrz 18:38
krystek: Spaso ,przepraszam ,ale wprowadziłes Miśkę w błąd.
8 wrz 18:43