monotonicznosc ciagu
daisy:
zbadac monotonicznosc ciagu (3n+2)/n+1
6 mar 16:31
dd:
Czy zapis ciągu jest:
3n + 2 3n + 2
----------- czy : ----------- +1
n+1 n
6 mar 16:45
6 mar 16:46
Eta:
Witaj Basiu!
Miałam zadać to samo pytanie ?
Myślę,że na odp. przyjdzie Nam poczekać.............
Pozdrawiam .... na chwilowym " bezrobociu"
6 mar 16:55
Basia: Witaj Eto !
Jak widać nie tylko my mamy wątpliwości. DD też zadał (zadała) to samo pytanie. I chwała
Bogu, bo już zaczynałam się obawiać, że to tylko my jesteśmy takie , excusee le mot,
upierdliwe.
A może "DD" to TY ? Przyznaj się !
6 mar 17:14
Eta:
Tym razem Basiu .... '' dd '' ... to nie ja

Dzisiaj jestem ETA
6 mar 17:51
Eta:
Daisy , policzę Ci to zad. przyjmując pierwszą wersję!
( jezeli jest to ta druga wersja1... to podobnie już sobie poradzisz)
więc: badamy różnicę an+1 - an
jeżeli ta różnica będzie:
>0 --- to ciąg rosnący
<0 --- to c. malejący
=0 -- to c. stały
3n +2 3( n+1) +2
an = -------------- an+1= -----------------
n+1 n+1 +1
3n +3 +2 3n +2
czyli ; an+1 - an = -------------- - ------------
n +1 n +2
więc: 3n + 5 - 3n -2 3
= -----------------------= ----------------
( n+1)( n+2) (n+1)(n+2)
mianownik jest >0 dla każdego n€N a licznik też > 0 bo 3 >0
czyli ten ciąg jest ciągiem rosnącym!
6 mar 18:18
Eta:
Poprawka!
w pierwszym mianowniku oczywiście n+2
a w drugim n+1
czyli:
( 3n + 5) * ( n+1) - (3n+2)( n+2) 3n2 +8n +5 - 3n2 -8n - 4
---------------------------------------------- =----------------------------------
( n+2)( n+1) ( n+2)(n +1)
1
= -------------------
( n+2)(n +1) ciąg rosnący takie wyjaśnienie jak poprzednio
Bardzo przepraszam za pomyłkę!
Teraz jest ok!
6 mar 18:28
Eta:
Zdążyłam przed " alarmem" ze strony Basi

Uwaga byłaby słuszna!
6 mar 18:29
daisy: bardzo dziekuje za pomoc
6 mar 21:44
gosia: an=6n+2
30 paź 22:16