matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj czy funkcja jest nieparzysta
p:
x
3
−x
f(x)=
x
2
−4
8 wrz 17:54
ZKS:
Aby f. była nieparzysta musi spełniać warunek f(−x) = −f(x).
−x
3
+ x
f(−x) =
x
2
− 4
x
3
− x
f(−x) = −
x
2
− 4
f(−x) = −f(x)
8 wrz 18:00