funkcjia kwadratowa
ooo: Wyznacz współczynniki a b i c funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c wiedząc że do jej wykresu
należą punkty A=(1;2) B=(−1;6) C(2;3)
8 wrz 17:52
Patryk: takie zadanie jest na stronie poszukaj
8 wrz 17:57
pomagacz:
Metodą Cramera to można zrobić, podstawić kolejne współrzędne do równań funkcji tworząć tym
układ równań z trzema niewiadomymi
| ⎧ | a + b + c = 2 | |
| ⎨ | a − b + c = 6 |
|
| ⎩ | 4a + 2b + c = 3 | |
W =
| 1 1 1 |
| 1 −1 1 | = 6
| 4 2 1 |
W
a =
| 2 1 1 |
| 6 −1 1 | = 6
| 3 2 1 |
W
b =
| 1 2 1 |
| 1 6 1 | = −12
| 4 3 1 |
W
c =
| 1 1 2 |
| 1 −1 6 | = 3
| 4 2 3 |
8 wrz 18:05
ZKS:
{a + b + c = 2
{a − b + c = 6
{4a + 2b + c = 3
a + c = 4
b = −2
3a = 3 a = 1
c = 3
8 wrz 18:09