Układ równań
Borus14: Może ktos mi pomoc

? jak rozwiązać układ równań ?
2(x+1)= 3y
y+2x=10
8 wrz 17:46
ZKS:
A jakich metod się uczyłeś w szkolę na rozwiązywania układu równań?
8 wrz 17:49
krystek: Metoda podstawiania →z drugiego wyznacz y i podstaw do pierwszego równania.
Metoda przeciwnych współczynników→ uporządkuj i pomnóż pierwsze równanie przez −1.
Powodzenia!
8 wrz 17:52
Borus14: Moze ktos tu rozwiązuje

bo mi jakos cieko zalapac.. Pilnie!
8 wrz 21:42
w kropce: podstawiasz y=10−2x pod 3y i masz z górki
8 wrz 22:06
krystek: A pokaż co wyliczyłes wg. wskazówek?
8 wrz 22:09
Gustlik: 2(x+1)= 3y
y+2x=10
y=10−2x
2x+2=3(10−2x)
2x+2=30−6x
2x+6x=30−2
8x=28 /:8
y=10−7
y=3
Odp:
y=3
9 wrz 02:06