matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z trescia
aga:
Pomocy
!Banknot piecdziesieciozlotowy rozmieniono po5 zl i po 2 zl . Monet pieciozlotowych bylo o 3 wiecej niz dwuzlotowych. Ile bylo monet po 2 zl , a ile po 5 zl ?
8 wrz 17:34
spaso:
x− ilosc 5zł y− ilosc 2zł 5x + 2y = 50 x = 3y
8 wrz 17:38
spaso:
o kurde sory o 3 wiecej a nie 3x wiecej
czyli drugie równanie bedzie : x=y+3
8 wrz 17:39