wyznacz pierwiastki wielomianu
Vins: w(x) = 2x(x2 + 9 )(x2 −3)(x3 −8)
8 wrz 17:30
oko:
x=2 v x= √3 v x= − √3
8 wrz 17:32
oko:
i jeszcze x= 0
8 wrz 17:32
krystek: i jeszcze x4=0
8 wrz 17:33
oko:
a*b*c*d=0 <=> a=0 v b=0 v c=0 v d=0
2x=0 v x2+9=0 v x2−3=0 v x3−8=0
8 wrz 17:34
ZKS:
x = 0 też jest pierwiastkiem tego wielomianu.
8 wrz 17:34
Vins: same odpowiedzi dużo mi nie dadzą może ktoś wytłumaczyć jak do tego doszliście ?
8 wrz 17:35
Vins: aha dzięki czyli przy pierwiastkach nie trzeba rozbijać nawiasów ze wzorów?
8 wrz 17:36
oko:
można x2−3=(x−√3)(x+√3)
x3−8=0
x3=8
x=2
8 wrz 17:37
krystek: Oko →ja jeszcze dodam ,że x3−8=X3−23=(x−2)(x2+2x+4) aby utrwalić wzór
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2
8 wrz 17:49