równanie
spaso: rozwiąż równanie: x + 2 = 2√x * √x − 1 + 2
pod powyższym pierwiastkiem jest x−1 ale niewyraźnie jest bo sie pokrywa jeden z drugim
pierwiastkiem. wynikiem jest x=2
8 wrz 17:27
req: generalnie to trzeba podnieść dwa razy do kwadratu żeby się nam pierwiastki skróciły i powinno
Ci wyjść takie coś x4−8x3+24x2−32x+16=0 . Tutaj już łatwo wywnioskować że pierwiastkiem
jest 2.
8 wrz 17:50
req: lub wzory skróconego mnożenia
(x−2)4 = x4−8x3+24x2−32x+16=0
8 wrz 17:51
spaso: w morde kopnołem się gdzies i mi wyszło tam 31x przez co mialem problem

teraz to z
łatwością, dzieki
8 wrz 17:53