trapez
vladimirovna: W trapezie ABCD, AB||CD, niech |AB|= a i |CD|= b. Przekątne tego trapezu przecinają się w p. P.
Wówczas:
a. |PA|

PC|=a:b
b. długosc odcinka o końcach należących do ramion trapezu, równoległego do podstaw i
przechodzącego przez punkt P, jest rowna 2ab/ (a+b).
c. długość odcinka o końcach należących do ramion trapezu, równolrgłego do podstaw i dzielącego
| | a2+b2 | |
trapez ABCD na dwa trapezy o równych polach, jest równa √ |
| |
| | 2 | |
Wszystkie odp są poprawne
8 wrz 17:08
vladimirovna:
8 wrz 17:25
vladimirovna: wie ktoś jak to ugryźć? Byłabym serdecznie wdzięczna
8 wrz 17:36
8 wrz 17:54
vladimirovna: o.O dzięki wielkie. Szukaalm w necie coś na temat własnosci w trapezie i nic nei znalazalm.
Dziękuję bardzo, na pewno sie przyda
8 wrz 18:26
vladimirovna: Mógłby mi ktoś rozjaśnić w średniej harmonicznej drugą linijke obliczeń? Nie wiem skąd się to
bierze,
8 wrz 18:49
8 wrz 19:21
bereszkakaka: dziękuję oko za pomoc, tutaj jest wszystko pokazane w sposob jasny
8 wrz 19:29
vladimirovna: Oko gdybyś mógł mi jeszcze powiedzieć w średniej kwadratowej, ostatnia linijka. Dlaczego
licznik został przyrównany do mianownika?
8 wrz 19:37
oko:
8 wrz 19:43
vladimirovna: dzi ekuję
8 wrz 19:44
oko:
8 wrz 19:45