Ciagi Liczbowe
Aqwer: Podaj najmniejszy wyraz ciagu (an) okreslonego wzorem :
A) an=−5n+3
B) an=−1n−2
8 wrz 17:04
spaso: nie pamiętam tego dokładnie ale jesli n dąży do nieskończoności to 5/n dąży do 0. czyli
najmniejszy wyraz w podpunkcie A bedzie 3 a w podpunkcie B −2
jak sie myle to wybaczcie dawno to robiłem
8 wrz 17:06
Aqwer: niestety nie odpowiedzi sa A −2 B −3 ale dlaczego

8 wrz 17:14
Tad:
błąd w odpowiedziach ...
8 wrz 17:21
Aqwer: nie sprzeczam sie byc i tak moze

! ale jak do tego wy dochodzicie ?
8 wrz 17:23
ZKS:
Czemu błąd w odpowiedziach ja się z nią zgadzam wstawiając za n = 1 otrzymasz wyraz równy −2 i
będzie to najmniejszy wyraz tego ciągu bo wstawiając coraz to większe wartości za n będziemy
otrzymywać większe wyrazy.
8 wrz 17:25
Aqwer: ZKS ma Racje

zrobilem tak jak powiedzial i takie wlasnie liczby wychodza
8 wrz 17:35
ZKS:
| | 5 | |
Zaznaczam że tam mamy − |
| czyli to nie będzie nam się zmniejszało lecz zwiększało a to za |
| | n | |
sprawą
−.
8 wrz 17:42