matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać zbieżność szeregu
dilly:
Zbadać zbieżność szeregu :
∞
∑ (2
1−n
+3
1−2n
) n=1
8 wrz 17:03
Jack:
1
a
n
=∑2
1−n
=2∑
<∞
2
n
1
b
n
=∑3
1−2n
=3∑
<∞
9
n
Zatem ∑(2
1−n
+3
1−2n
)<∞
9 wrz 10:41