równania wielomianowe
Ania: Równania wielomianowe.
Mam problem z równaniami
| | 2 | | 2 | |
(2x − 5)(9x2 − 4) = (9x2 − 4)(x − 8) [wynik to x∊{−3, − |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
6x3 − 13x2 = 2 − 9x [wynik to x∊{ |
| , |
| , 1} |
| | 2 | | 3 | |
Czy mógłby mi je ktoś rozwiązać, ze wskazówkami co i jak trzeba zrobić?
Bardzo proszę, i z góry dziękuję.
Ania
8 wrz 17:00
krystek: 1) przenieś na lewo i wyłącz( 9x2−4) przed nawias.
8 wrz 17:03
Ania: dziękuję za odpowiedź. Wyszło mi jednak (9x
2 − 4)−(2x
2 − 21x + 40) i po policzeniu delty
niestety nie wychodzi taki wynik jaki ma być
8 wrz 17:35
krystek: (9x2−4x)(2x−5−x+8)=(3x+2)(3x−2)(x+3) i co nie wychodzi?
8 wrz 17:38
Ania: Jejku, dziękuję bardzo, nie wpadłabym na to
8 wrz 17:41