W ostrosłupie prawidłowym... :)
Miśka: Pomoże ktoś?
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa.. Jak to obliczyć?
8 wrz 16:34
Grześ:

Jak widać pole całkowite, czyli 4 ściany boczne i podstawę
Podstawa prosto, kwadrat o boku 10 cm, więc zajmijmy się trójkątem−ścianą:
Liczymy jej wysokośc korzystając z Pitagorasa:
h
2+5
2=10
2
h=...
Mając wysokość liczysz pole trójkąta:
Potem już proste
8 wrz 16:41
oko:
wszystkie ściany boczne są trójkątami równobocznymi o boku dł. a=10
podstawą jest kwadrat o boku a= 10
P
c= P
p +4*P(Δ równobocznego)
8 wrz 16:45
Miśka: Ja to mam rozwiązać na podstawie wzoru Pc=Pp+Pb
8 wrz 16:46
Miśka: czyli Pp= 100 cm2
a jak wyliczyć Pb?
8 wrz 16:51
8 wrz 16:55
Miśka: Pc=Pp+Pb
więc:
Pc= 100+100√3
da się jeszcze coś z tym zrobić?
8 wrz 16:59
Miśka: ?
8 wrz 17:07