bardzo proszę o pomoc- graniastosłupy
Szymon: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny
podstawy jest równy 30o. Wiedząc, że objętość graniastosłupa jest równa 12√3, oblicz długość
krótszej przekątnej.
8 wrz 16:22
oko:

H=a
d= 2a, a>0
3a
2√3= 12
√3
a= ? , d= ?
8 wrz 17:17
Szymon: a dalej co ?
8 wrz 17:21
oko:
| | a2√3 | | 3a3√3 | |
poprawka : V= 6* |
| *H= |
| |
| | 4 | | 2 | |
a= ?
8 wrz 17:23
oko:
wyznacz "a" i d= 2a
8 wrz 17:24
oko:
a3=8
a=2 to d= 4
i to wszystko
8 wrz 17:25
Szymon: problem jest w tym że nie pamiętam jak się to robiło
8 wrz 17:26
Szymon: jak wyznaczyłeś "a" ?
8 wrz 17:27
oko:
3a
3√3=24
√3 / :3
√3
a
3=8
a=2
8 wrz 17:31
Szymon: czarna magia zwłaszcza po wakacjach, wielkie dzięki
8 wrz 17:33