Ciągi
bida : Dany jest ciąg arytmetyczny (an), w którym a1= −10 i różnica r= 3. Czy istnieje taka liczba
naturalna n, dla której:
a) Sn= 279
b) Sn= 540
8 wrz 16:12
krystek: zastosuj wzór na Sn=... ( n wyliczone musi być liczbą NATURALNą.)
8 wrz 16:15
ICSP: 1. Ustal wzór na an
2. Wstaw ten wzór do wzoru na Sn i wylicz n
8 wrz 16:21
bida : dzięki
8 wrz 16:26
bida : Jednak nie potrafie tego zastosować, bo nie mam pojecia który wzór wybrać
8 wrz 16:40
gooro: wzór na n−ty wyraz ciągu a
n =a
1+(n−1)r, a więc Twoje a
n=−10+(n−1)*3
8 wrz 19:37