Wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny
hubert05: Wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają układy nierówności
||y|−|x|| ≤2
|x+y| + |x−y| ≤6
proszę o dokładne rozpisanie
8 wrz 16:07
hubert05: pomóżcie proszęę
8 wrz 18:21
hubert05: nikt nie umie?
8 wrz 19:48
Trivial: Najpierw zaznaczasz pierwszą nierówność, potem drugą, a potem bierzesz część wspólną na inny
kolor − rozwiązanie.
8 wrz 19:48
hubert05: no własnie chodzi mi o wyznaczenie tych nierówności, bo się gubię w pierwszej
8 wrz 19:53
Basia:
pierwsza:
−2 ≤ |y|−|x| ≤ 2
1.
x≥0 i y≥0
−2 ≤y−x ≤2 ⇔ y≥x−2 i y≤ x+2 (pas wyznaczony przez proste y=x−2 y=x+2, ale tylko ta jego
część gdzie x≥0 i y≥0, czyli I ćwiartka)
2.
x≥0 i y≤0
−2≤ −y−x≤2
y≤ −x+2 i y≥−x−2 (pas wyznaczony przez proste y=−x−2 y=x+2, ale tylko ta jego część gdzie
x≥0 i y≤0, czyli IV ćwiartka)
3.
x≤0 i y≥0
−2 ≤ y+x ≤2
y≥ −x−2 i y≤ −x+2 (pas wyznaczony przez proste y=−x−2 y=x+2, ale tylko ta jego część gdzie
x≤0 i y≥0, czyli II ćwiartka)
4.
x≤0 i y≤0
−2 ≤ −y+x ≤ 2
y≤ x+2 i y≥ x−2 (pas wyznaczony przez proste y=x−2 y=x+2, ale tylko ta jego część gdzie x≤0
i y≤0, czyli III ćwiartka)
9 wrz 00:36