:)
iza: iza: potrzebuje pomocy nie wiem jak to zrobic
z góry dziękuję
8 wrz 15:43
sushi_ gg6397228:
jak takie cos policzysz
8 wrz 15:48
ICSP: przykład A.
podpowiadam że:
(n+1)! = (n−1)! * n * (n+1)
oraz n! = (n−1)! * n
wyciągnij (n−1)! przed nawias i skróć.
8 wrz 15:48
iza: szczerze.... nie rozumiem
8 wrz 15:56
sushi_ gg6397228:
to najpierewpobaw sie na konkretnych liczbach, tych co podalem; tylko bez wymnazania a potem
popatrz na literki
8 wrz 15:59
iza: a moze mi powiesz jak mam sie pobawic jak w ogóle tego nie czuje
8 wrz 16:04
ICSP: a umiesz rozpisywać silnię?
np. 7! = 5! * 6 * 7

59! = 56! * 57 * 58 * 59
100000! = 1! * 2 * 3 * ... * 99999 * 1000000
8 wrz 16:05
iza: tak
8 wrz 16:06
ICSP: | 7! − 6! | |
| rozpisz tak aby w liczniku występowały dwie 5! |
| 5! | |
8 wrz 16:07
iza: to mi wyszło 36 super to juz wiem ale z liczbami?
8 wrz 16:08
ICSP: to są liczby.
Teraz niewiadome.
n! = (n−1)! * n
(n+1)! = (n−1)! * n * (n+1)
Wprowadzasz to do licznika i wyciągasz (n−1)! przed nawias.
8 wrz 16:10
iza: nie zrobie tego
8 wrz 16:13
ICSP: pisz co ci wychodzi.
8 wrz 16:14
8 wrz 16:17
ICSP: a skąd w mianowniku n
(n+1)! = (n−1)! * n * (n+1)
n! = (n−1)! * n
8 wrz 16:20
iza: ale tam ma byc (n+1)!−n! ma buc minus n! a nie plus
8 wrz 16:23
ICSP: −n! = −(n!) i w nawiasie masz już +
8 wrz 16:24
iza: to wtedy wynik bedzie 2n2?
8 wrz 16:28
ICSP: <niee>
Teraz wychodzę. Jak wrócę chcę widzieć zadanie zrobione

Jeśli nie dasz rady to napisz tutja
co ci wyszło w tym liczniku.
8 wrz 16:31
iza: a kiedy wrucisz

bo ja sie boje tego zadania
8 wrz 16:32
iza: a nie uwazasz ze lepiej by byo gdybys mi to napisał/a a ja próbowałabym to rozkminic
8 wrz 16:39
iza: przy tamtym wiedziałam jak to rozpisywac ale tutaj nie wiem dlaczego to jest tak rozpisane a
nie inaczej
8 wrz 16:46
ICSP: Czego musisz się nauczyć:
1. Podstawiać
2. Wyciągać przed nawias
| (n+1)! −n! | | (n−1)!*n*(n+1) − [(n−1)!*n)] | | (n−1)![n2+n−n] | |
| = |
| = |
| = |
| (n−1)! | | (n−1)! | | (n−1)! | |
n
2+n−2 = n
2
8 wrz 18:10