Znajdź funkcje odwrotna??
Rob: 2x - 2-x=y
6 mar 07:46
Rob: Znajdź funkcje odwrotna do y=2x-2-x
Może ktoś wie jak to rozwiązać?
6 mar 07:48
kasia: y=4x -funkcja po uproszczeniu
y= 1/ 4x - funkcja odwrotona
6 mar 08:41
Bogdan:
Funkcja f(x) = 2x - 1/2x jest różnowarościowa, Df: x € R, ZWf: y € R
2x - 1/2x - y = 0 mnożymy obustronnie przez 2x
22x - y*2x - 1 = 0, Δ = y2 + 4
2x = (y + √y2 + 4)/2 lub 2x = (y - √y2 + 4)/2
a) x = log2((y + √y2 + 4)/2)
lub
b) x = log2((y - √y2 + 4)/2)
założenie a): (y + √y2 + 4)/2 > 0 => y € R
założenie b) (y - √y2 + 4)/2 > 0 => y € (zbiór pusty), czyli b) jest
sprzeczne
y = log2((x + √x2 + 4)/2) => y = log2((x + √x2 + 4) - log22
Funkcja odwrotna f -1(x) = log2(x + √x2 + 4) - 1
6 mar 08:48
Bogdan:
Kasiu, a jak wyznaczyłaś 4x ?
6 mar 08:48