rownania kwadratowe
ElaK: suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 12. jezeli pomnozymy ją przez liczbę o
przestawionych cyfrach, to otrzymamy 4032. co to za liczba?
8 wrz 15:15
ICSP: x− cyfra dziesiatek
y − cyfra jedności
x+y = 12
(10x + y)*(10y + x) = 4032
kończysz już sam/a wystarczy rozwiązać układ równań.
8 wrz 15:17
ICSP: odp
ta liczba to 48 lub 84
8 wrz 15:17
Tad:
| ⎧ | x+y=12 | |
| ⎩ | (10x+y)(10y+x)=4032 |
|
8 wrz 15:19
ElaK: 100xy +102 +10y2 +yx= 4032 ?
8 wrz 15:52
ICSP: ja bym proponował najpierw wyznaczyć z pierwszego x albo y i wstawić wyznaczone do drugiego a
później dopiero wymnożyć nawias.
8 wrz 15:54
ElaK: wyznaczylem np y=12−x
i teraz tak: (10x + y)*(10y + x) = 4032
(10x +12−x)(10x12−x +x) = 4032
wyszlo mi to 1200x − 90x2+1440−120x−108x−9x
−90x2+963x+1140=4032 tylko cos mi nie pasuje moglby mi ktos podpowiedziec gdzie blad robie ?
8 wrz 19:57
oko:
(10x+12−x)(120−10x+x)=4032
(9x+12)*(120−9x)=4032
3(3x+4)*3(40−3x)=4032 /:9
(3x+4)(40−3x)=448
teraz dokończ
8 wrz 20:12