ekstrema pochodne funkcji.
aLex:
f(x,y)=(6xy−x2)e−y
8 wrz 12:44
Trivial: Super, ale nikt prawdopodobnie gotowca nie da. W czym problem?
8 wrz 12:53
aLex: nie wiem o co w tym chodzi i nie wiem jak zacząć .
8 wrz 13:14
aLex: nie wiem jak zobic pochodna po y.
8 wrz 13:41
Godzio:
((6xy − x2)e−y)' = 6x * e−y + (6xy − x2) * (−e−y)
8 wrz 13:49
aLex: 6x * e−y + (6xy − x2) * (−e−y) i potem to mam przyrównac do zera?
8 wrz 13:57
aLex: a pochodna po x bedzie: f'x=(6y−2x) ?
8 wrz 13:59
Godzio:
(6x − 2x)e−y
8 wrz 14:09