matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi rzeczywiste
matura:
(
3
√
5
√
2
+7
−
3
√
5
√
2
−7
)
3
=x
3
gdy x∊N Oblicz x
8 wrz 11:57
Godzio:
To chyba oczywiste, że: 5
√
2
+ 7 = (
√
2
+ 1)
3
, a 5
√
2
− 7 = (
√
2
− 1)
3
x =
√
2
+ 1 − (
√
2
− 1) = 2
8 wrz 12:59