:)
Tomek: zad. wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, jeśli
a) A=(1,2), B=(5,2), C=(1,6) b)A=(−2,−1), B=(3,2), C=(−4,4)
oblicz pole figury, ktora powstanie po wycieciu trojkata ABC z koła opisanego na tym trojkacie.
7 wrz 22:55
8 wrz 01:35
Gustlik: Wskazówka do b:
− znając równanie okręgu z pkt. a) odczytaj promień i oblicz pole koła P=πr
2,
− oblicz pole trójkąta, najszybciej to można zrobić z wyznacznika wektorów − wskazówka jest
tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
− od pola koła odejmij pole trójkąta − to będzie wynik.
8 wrz 01:50