permutacje
kleopatra999: (n+1)!/(n−1)!=110
n!(n+1)(n−1)/n!(n−1)=110
n+1=110
n=109
6!*(n+1)!−7!*n!=0
6!*n!(n+1))−6!*7*n!=0
6!n![(n+1)−7]=0
n+1−7=0
n=6
7 wrz 22:53
sushi_ gg6397228:
a moze tak uzyc ułamka aby zapis byl czytelniejszy
7 wrz 23:01
sushi_ gg6397228:
| | 6! | |
jak mamy np |
| to jak to rozpiszemy  |
| | 4! | |
7 wrz 23:02
ICSP: to już nie trygonometria?
7 wrz 23:12
kleopatra999: 6*5*4*3*2*1 / 1*2*3*4=30
7 wrz 23:12
sushi_ gg6397228:
a teraz zobacz jak rozpisalas swoj pierwszy przyklad
7 wrz 23:14
kleopatra999: źle?
7 wrz 23:15
kleopatra999: (n+1)!/(n−1)!=110
n!(n+1)/n!(n−1)(n+1)=110
n+1/n2−1=110
n+1=110n2−110
110n2−n−111=0?
7 wrz 23:17
sushi_ gg6397228:
caly czas ten sam bład
| 6! | |
| −−> zapisz licznik w postaci silni i czegos tam |
| 4! | |
7 wrz 23:18
kleopatra999: (n−1)n!(n+1)/(n−1)!=110
7 wrz 23:22
sushi_ gg6397228:
juz prawie dobrze tylko ! sie troche w złym miejscu ustawil w lcizniku
7 wrz 23:24
kleopatra999: n!(n−1)(n+1)/(n−1)!=110
7 wrz 23:27
sushi_ gg6397228:
a co to za roznica a*b*c czy b*a*c żadna
wiec trzeba ! podeprzeć inny czynnik
7 wrz 23:29
kleopatra999: n!(n−1)!(n+1)/(n−1)!=110
8 wrz 00:19
sushi_ gg6397228:
6!= 4! *5*6
i to samo masz zrobic u siebie w zadaniu
8 wrz 00:28
sushi_ gg6397228:
mialas zmienic lokalizacje ! a nie dorzucic kolejnego
8 wrz 00:29
sushi_ gg6397228:
z zyciem, bo zaraz wszyscy pojda spac i nie dostaniesz rozwiazania
8 wrz 00:38