prawdopodobieństwo
asiaa: ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5 losujemy kolejno ze zwracaniem 2 cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo że:
a. utworzona liczba jest podzielna przez 11
b. utworzona liczba jest nieparzysta
c.iloczyn cyfr tej liczby jest większy od 10
7 wrz 22:49
sushi_ gg6397228:
jaka jest moc omega

wypisz liczby A, B, C na piechote a potem pomysl nad wzorami, aby sprawdzic czy dobrze wyszlo
7 wrz 22:55
asiaa: czyli nie mam tego robić na zasadzie drzewa tzn tej metodzie?
7 wrz 22:58
sushi_ gg6397228:
drzewko nic nie da oprocz policzenia mocy omega−−> a chcesz tyle galezi rysowac
masz prawie tak samo jak rzut kostka 5−oczkowa
7 wrz 22:59
asiaa: czyli będzie tak :
Ω={a
1, a
2, a
3, a
4, a
5, b
1, b
2, b
3,}
a. A− utworzona liczba jest podzielna przez 11
A= 5
P(a) =
58
7 wrz 23:14
sushi_ gg6397228:
moze lepiej poprosze o wypisanie na piechote wszystkich liczb ze zbioru omega i ich podliczeniu
7 wrz 23:16
Eta:
Ω={(11),(12),.....,(15)
(21), (22),.....(25)
:
:
(51)............(55)}
|Ω|=5
2=25
a) A={(11),(22),(33),(44),(55)}
|A|=5
b) B={(11),(13),(15),(21),(23),(25)............, (55)}
|B|=5*3=
P(B)=.........
c) C={(34),(35),(43),(44), (45),(5,3),(54),(55)}
|C|= .....
P(C)=....
7 wrz 23:19
sushi_ gg6397228:
psujesz cała zabawe
7 wrz 23:20
Eta:
mam taki kaprys
7 wrz 23:28
asiaa: to w takim razie P(A)=
525
7 wrz 23:29
sushi_ gg6397228:
jeszcze trzeba skrócic
7 wrz 23:31
Eta:
uprościć ..... "skrócić " można spodnie
7 wrz 23:33
sushi_ gg6397228:
kiecke tez
7 wrz 23:33
Eta:
dokładnie
7 wrz 23:34
asiaa: dziękuję kochani
7 wrz 23:38
Eta:
Miłych snów
7 wrz 23:40
sushi_ gg6397228:
to jeszcze dodatkowe dwa
d) ile bedzie liczb parzystych
e) podzielnych przez 5
7 wrz 23:40
asiaa: d− 10
P(D)=
1025 =
25
e=5
7 wrz 23:48
Eta:
7 wrz 23:49
asiaa: 
.
liczę na pomoc w przyszłości

tylko wolałabym wytłumaczenie a nie zrobienie gotowca

mimo wszystko dziękuję
7 wrz 23:53