Liczby rzeczywiste
;Marcy;: jajko waży 56 gramów. 55% wagi jajka stanowi białko,40%żółtko,a resztę skorupka,
Jaka jest waga skorupki?
Proszę o pomoc
7 wrz 22:07
pomagacz:
I co w tym trudnego?
odliczasz kolejne wielkości od ogółu jajka i masz wynik
100% = 55%
białko + 40%
żółtko + x%
skorupka
x%
skorupka = ....
56g − 100%
x
g − x%
skorupka
| | x%skorupka * 56g | |
xg = |
| = ... |
| | 100% | |
7 wrz 22:18
sushi_ gg6397228:
ile procent "idzie " na skorupke jajka
7 wrz 22:18
Eta:
5% z 56 g = 0,05*56=..........
7 wrz 22:21