Geometria Analityczna
Juninho: Punkty A(1,−1), B(3,5) i C(−7,11) są wierzchołkami trójkąta. Znajdź współrzędne środka O okręgu
opisanego na tym trójkącie. Czy ktoś wie jak to zadanie zrobić(szczególnie zacząć)?
7 wrz 21:49
sushi_ gg6397228:
co przecina sie w jednym punkcie, aby mozna bylo opisac okrag na trojkacie
7 wrz 21:59
Juninho: symetralne, ale nie mogę obliczyć punktu s (środka prostej ab)
7 wrz 22:00
Bogdan:
Na okręgu leżą punkty A, B i C.
Środek okręgu S = (x0, y0).
Wprowadź współrzędne punktów A, B, C do równania okręgu: (x − x0)2 + (y − y0)2 = r2.
Otrzymasz układ trzech równań z niewiadomymi: x0, y0, r.
Wystarczy rozwiązać ten układ równań.
7 wrz 22:02
sushi_ gg6397228:
szukasz srodka odcinka−−> a to chyba nie jest trudne dla AB−−> D, BC−−> E
a potem robisz dwie proste AE i DC punkt przeciecia sie prostych to srodek
7 wrz 22:04
sushi_ gg6397228:
nie to wpisałem
szukasz srodkow D, E
robisz proste AB i BC a potem proste prostopadłe przechodzace przez D i E , teraz dopiero
uklad rownan
7 wrz 22:06
Juninho: Dzięki za propozycje, ale powiedzcie mi jak policzyć środek AB. Dalej chyba sobie poradzę
7 wrz 22:08
7 wrz 22:09
Bogdan:
To jest dość prosty układ równań:
| ⎧ | (1 − x)2 + (−1 − y)2 = r2 | |
| ⎨ | (3 − x)2 + (5 − y)2 = r2 |
|
| ⎩ | (−7 − x)2 + (11 − y)2 = r2 | |
| ⎧ | 1−2x+x2+1+2y+y2=9−6x+x2+25−10y+y2 | |
| ⎩ | 1−2x+x2+1+2y+y2=49+14x+x2+121−22y+y2 |
|
| ⎧ | 4x + 12y = 32 /:4 | |
| ⎩ | −16x + 24y = 168 /:8 |
|
| ⎧ | x + 3y = 8 | |
| ⎩ | −2x + 3y = 21 |
|
Która z metod daje szybciej rozwiązanie i jest prostsza? Ta z układem równań czy metoda
z wyznaczaniem równań dwóch prostych, równań kolejnych dwóch prostych (prostopadłych
do tych pierwszych) i potrzebą rozwiązania też układu równań.
7 wrz 22:49
Eta:
7 wrz 23:32