matmaaa
w kropce: Siemka, jeden przykład mi wgl nie chce wyjść, mógłby mi ktoś rozwiązać?
Oblicz
√3x−2 = 2√x+2 −2
7 wrz 21:32
Eta:
x=2 lub x=34
7 wrz 21:36
w kropce: A czy mógłby ktoś ciut rozpisać mi to?
7 wrz 21:42
w kropce:
7 wrz 21:48
w kropce:
7 wrz 22:00
sushi_ gg6397228:
dziedzina
przenies pierwiastki na jena strone; podnies do kwadratu
potem lcizby na jedna strone pierwiastek na jedna, i jeszcze raz do kwadratu
7 wrz 22:01
Eta:
| | 2 | |
D: 3x−2 ≥0 i x+2≥0 <=> x € < |
| , ∞) |
| | 3 | |
1/ podnieś obustronnie do kwadratu, uporządkuj
2/ przenieś wyrazenie z pierwiastkiem na prawą stronę
3/ znów podnieś obustronnie do kwadratu
rozwiązania, które otrzymasz muszą € D
powodzenia
7 wrz 22:04
Tad:
3x−2=4(x+2)−8√x+2+4 ...
x+14=8√x+2 ...
x2−36x+68=0
√Δ=32
x1= ...
x2= ...
7 wrz 22:06