rownanie wykładnicze
madzia: 7x+1 + 7x−1 = 350
7 wrz 20:31
sushi_ gg6397228:
pozbadz sie 1 w wykladnikach
7 wrz 20:32
Grześ: 7
x+1+7
x−1=350
7
x=49
x=2
7 wrz 20:32
krystek: (a)x+1= ax*a1 →Madziu zastosuj !
7 wrz 20:35
krystek: Madziu : 7
x*7+7
x*7
−1=350 i dalej licz .Grzes wyłączył 7
x przed nawias
7 wrz 20:42
madzia: ok. dzieki. jeszcze moze jakas wskazowka do tego :
7 wrz 20:43
sushi_ gg6397228:
tak samo, pozbadz sie −2 z wykladnika
7 wrz 20:44
krystek: Identycznie postępujesz rozpisz 5x−2
7 wrz 20:45
madzia: | | 7 | |
pozbyłam sie mam 5x + 10 * 5x * 5−2 = |
| i teraz? |
| | 25 | |
7 wrz 20:46
sushi_ gg6397228:
ile to jest 5−2
7 wrz 20:48
madzia: | | 1 | | 7 | |
mam 5x + 10 * 5x * |
| = |
| ale cos nie moge tego dalej obliczyc. |
| | 25 | | 25 | |
7 wrz 20:50
krystek: Teraz masz dwie możliwości wyłącz 5x przed nawias lub
7 wrz 20:51
madzia: mozecie zapisac jak bedzie wygladalo bo wylaczeniu przed nawias?
7 wrz 20:54
7 wrz 20:54
madzia: mam, dzieki!
7 wrz 20:56
krystek: | | 2 | | 2 | | 2 | |
a + |
| a =a(1+ |
| ) lub 1 |
| a |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
7 wrz 20:57