planimetria
vladimirovna: Dany jest trójkąt, którego boki mają długość 4,6 i 8. wtedy:
a. długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest większa od √15
b. dwusieczna największego kąta trójkąta dzieli przeciwległy bok na odcinki, których długości
wynoszą 16/5 i 24/5
7 wrz 20:25
sushi_ gg6397228:
| | abc | |
policz wzor na pole trojkata (Heron) a potem porownaj z P= |
| |
| | 4R | |
7 wrz 20:33
Eta:
| | abc | | a+b+c | |
a) R= |
| wzór Herona P=√p(p−a)(p−b)(p−c), p= |
| |
| | 4P | | 2 | |
b) z tw. o dwusiecznej:
7 wrz 20:40
vladimirovna: dziękuję

zapomniałam zupełnie tym twierdzeniu
7 wrz 20:46