romb
gocha: Dłuższa przekątna rombu ma 8 cm długości, a kat ostry ma miarę 60 stopni. Oblicz długość boku
rombu i jego obwód.
7 wrz 20:17
vladimirovna: cos 60=8/a
1/2=8/a
a=16
ob=64
7 wrz 20:29
7 wrz 20:34
gocha: a z zastosowaniem twierdzenia cosinusow ?
7 wrz 20:36
ICSP:

a
2 + a
2 − 2a
2cos(120
o) = 64
2a
2 − 2a
2 * (−0,5) = 64
2a
2(1+0,5) = 64
Zadam jeszcze pytanie w jakim celu tutaj twierdzenie cosinusów?
7 wrz 20:41
gocha: bo to jest temat z tematu z twierdzeniem cosinusow i tak zadała
7 wrz 20:44
gocha: tzn zadanie
7 wrz 20:49
Eta:
hΔ równobocznego = 4
a
√3=8
Ob= 4a=.......
7 wrz 20:51