waga jabłek
maruda: w sadzie zebrano 130kg jabłek które średnio wazyły 20,8dag. sposród nich wybrano 150 jabłek
większych, które ważyły przeciętnie 24dag. jaka była średnia waga pozostałych jabłek
7 wrz 20:11
ICSP: 1kg = 100dag (chyba)

130kg = 13000 dag
13000 : 20,8 = 625 − tyle było wszystkich jabłek.
teraz liczymy łączna masę tych 150 wybranych:
150 * 24 = 3600dag.
To oznacza że zostało nam 625−150 = 475 jabłek które ważyły 13000−3600 = 9400 dag
| 9400 | |
| = 19,789473. chyba coś pomyliłem |
| 475 | |
7 wrz 20:17
7 wrz 20:18
maruda: nie nie dobrze jest!
7 wrz 20:20