matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sumy i roznice trygonometryczne
rejczel12:
Siemanko Trzeba mi to przedstawic wyrazenie w postaci iloczynowej
−) 1+cos α+cos α/2
7 wrz 20:04
Bogdan:
0+α
0−α
Skorzystamy z zależności: 1 + cosα = cos0 + cosα = 2cos
cos
,
2
2
α
ostatecznie 1 + cosα = 2cos
2
.
2
α
α
α
α
α
1 + cosα + cos
= 2cos
2
+ cos
= 2cos
*(cos
+ 1) =
2
2
2
2
2
α
α
α
α
= 2cos
2
*2cos
2
= 4cos
2
cos
2
2
4
2
4
7 wrz 21:18