funkcja tryg.
maciek: Tożsamość trygonometryczna pomocy
cos30 − tg45 x sin(2)60 =
7 wrz 19:59
deadkill: Masz tabele...
cos30−tg45*sin(2)60= cos30−tg45*2*sin60*cos60
| 1 | | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | | 1−√3 | |
| −1*2* |
| * |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | sin45 | |
Można uprościć za tg45 wstawić |
| i na pewno coś by się mogło skrócić ale nie |
| | cos45 | |
jestem pewien
7 wrz 21:02
krystek: To nie jest tożsamość! a nie ma być {sin}260
7 wrz 21:16
krystek: sin260
7 wrz 21:18
maciek: No tak, kwadart tylko nie wiem jak go się wstawia i czy wynik będzie √3 − 3? może ktoś obliczyć
i powiedzieć czy dobrze?
7 wrz 21:21
krystek: | | √3 | | 3 | |
sin60= |
| stąd sin260=(...)2→sin260= |
| |
| | 2 | | 4 | |
7 wrz 21:25