układ równań
Bentley: Rozwiąż układ równań
a)
x2+y2=24
y=x2−13
b)
xy=5
2x−x−3=0
7 wrz 19:50
ICSP: a) x2 = y+13. Teraz wstaw do pierwszego równania
b) 2x − x − 3 = 0 ⇔ x = 3 Teraz wstaw do pierwszego równania
7 wrz 19:52
Bentley: sorki poprawka
2x2−x−3=0
7 wrz 19:57
Bentley: pierwsze zrobiłem ale wychodza mi pierwiastki a odpowiedz jest bez pierwiastkow
7 wrz 19:58
ICSP: 2x
2 − x − 3 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
Wstaw te dwa wyniki do drugiego równania.
7 wrz 19:58
ICSP: x
2 + y
2 = 24
y = x
2 − 13
y
2 + y + 13 − 24 = 0
y
2 + y − 11 = 0
Δ = 1 + 44 = 45
√Δ = 3
√5
Wychodzą pierwiastki.
7 wrz 20:00
Bentley: no dokładnie

mi takie same wyszły

albo źle przepisałem z tablicy albo pomyliła zadania
7 wrz 20:12