Rozwiąż równania
Jack:
1)8x6+9x3+1=0
2)x2(3−2x)3(x+5)4=0
3)x3(x+2/3)(2x−11)9=0
Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Mam mase zadań tego typu, ale gdybym miał konkretny
przykład to to zrozumie. Proszę o pomoc.
P.S. W 3 równaniu 2/3 to ułamek.
7 wrz 19:35
ICSP: Jack nie żartuj.
7 wrz 19:38
Vizer: może to inny Jack?
7 wrz 19:39
TOmek: t≥0 t=x
3
8t
2+9t+1=0
t=−1
x
3=−1
x=−1
7 wrz 19:39
ICSP: ktoś się podszywa i psuje mu raputacje
7 wrz 19:40
TOmek: x2(3−2x)3(x+5)4=0
x2=0
(3−2x)3=0 /3√
3−2x=0
2x=3
....
(x+5)4=0 /4√
x+5=0
...
7 wrz 19:41