PROblem
TOmek: Dla jakich wartości parametru 'm' równanie x2−2x−log1/3m=0 ma dwa rożne dodatnie
pierwiastki?
−−−−−−−−−−−−−−−−−
założenia:
m > 0
Δ ≥ 0
x1+x2>0
x1*x2>0
4+4log1/3m≥0
4log1/3m≥−4 /:4
log1/3m ≥ −1
i brak pomysłu co dalej...
7 wrz 19:32
Eta:
log1/3m≥ −1 <=> m ≤3 (zmiana zwrotu nierówności, bo f. logarytmiczna malejąca
7 wrz 19:39
Eta:
i jazda.......... dalej
7 wrz 19:39
TOmek: mozesz wyjaśnić skąd Ci sie to wzięło?
7 wrz 19:41
TOmek: Bo za bardzo nie ogarniam jeszcze wykresu f. logartymicznej
7 wrz 19:42
ICSP: log
1/3 m ≥ −1
| | 1 | |
−1 = −log1/3 |
| = log1/3 3 |
| | 3 | |
log
1/3 m ≥ log
1/3 3
| | 1 | |
ponieważ |
| jest mniejsza od 1 opuszczamy te logarytmy ze zmianą znaku nierówności |
| | 3 | |
m ≤ 3
7 wrz 19:44
7 wrz 19:47
TOmek: ok, czaje. Musze zapamiętać ,ze jak f. logarytmiczna jest malejąca to zmieniam znak..

Dziekiuje,jade dalej
7 wrz 19:52
Eta:
7 wrz 19:55
TOmek:
x
1*x
2=
−log
1/3m>0 /*(−1)
log{1/3)m<0
llog
1/3m< log
1/31
m<1
f. logartymiczna jest malejąca więc odwracam znak nierównosci
m>1
czyli m∊(1,3) i sie zgadza
7 wrz 19:56