pochodne cząstkowe
zenon: Obliczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu:
z= yex − xey
ogarniam pochodne cząstkowe ogólnie, ale na tym utknąłem.. mógły ktoś rozwiązać?
7 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
najpierw policz pochodne 1−ego rzedu, traktujac druga zmienna jaka stala
7 wrz 20:17
AS: Przecież to proste.
Jeżeli chcesz liczyć pochodna po zmiennej x to y traktujesz jako stałą.
Liczysz tak jak pochodną funkcji f(x)
Podobnie postępujesz z zmienną y,wtedy x jest stała.
7 wrz 20:18
zenon: pochodne 1−ego rzędu:
z'x=yex − ey +xey
z'y=ex + yex − xey
dobrze?
7 wrz 20:44
sushi_ gg6397228:
jeszcze raz po policzenia: x* a to pochodna z tego bedzie....
y*a to pochodna bedzie ...
7 wrz 20:47
zenon: ?
z'x=yex − yey−1 tak?
7 wrz 20:56
sushi_ gg6397228:
to nie jest zgadywanka
(yex−xey) 'x −−> kolor czerwony to stała i liczymy pochodna po "x"
7 wrz 21:01
zenon: yex − ey
Nie możesz mi podać wyników? Znając wyniki ogarnę jak trzeba to rozwiązać.
7 wrz 21:06
sushi_ gg6397228:
i pochodna po "x" juz policzona
teraz pochodna po "y"
7 wrz 21:09
zenon: z'y = ex − xey
z'xx = wychodzi taka sama jak pierwszego rzędu
7 wrz 21:20
sushi_ gg6397228:
zonk z''xx
7 wrz 21:22
sushi_ gg6397228:
z'x= yex − ey
wiec z'' xx=...
7 wrz 21:23
zenon: yex
7 wrz 21:29
sushi_ gg6397228:
i jest ok
teraz pozostale
7 wrz 21:33
zenon:
z''xy = ex − ey = z''yx
z''yy = −xey
7 wrz 21:37
móżdżek: don't worry
7 wrz 21:40
sushi_ gg6397228:
to teraz zapisz wszytko jeszcze raz i po kolei bo sie tyle naprodukowalo i abys sie potem nie
pomylil w przepisywaniu do zeszytu
7 wrz 21:43
konsta: be happy
8 wrz 00:54