Promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny ma długość r. A miara kąta pomiędzy ramieniem
trapezu a jego dłuższą postawą wynosi α (alfa). Oblicz pole tego trapezu.
Jest to zadanie z tego tematu: https://matematykaszkolna.pl/forum/100800.html
Potrafię je rozwiązać sposobem Gustlika ale ja zawsze muszę znaleźć swoją metodę.
zielony odcinek oznaczam jako y a czerwony jako x
| 2r | 2r | |||
tgα = | ⇔ y = | |||
| y | tgα |
| x | r | 2r | 2r | |||||
ΔABC ≈ΔCDE ⇔ | = | ⇔ r2 = x(x+y) ⇔ r2 = x2 + | x ⇔ x2 + | x − | ||||
| r | x+y | tgα | tgα |
| 4r2 | ||
Δ = | + 4r2 | |
| tg2α |
| 2r | ||
√Δ= | √1+tg2α | |
| tgα |
| r | ||
x1 = | (1 + √1 + tg2α) | |
| tgα |
| 4x+2y | 4r | 4r | ||||
P = | * 2r = U{4x+2y)r = [ | (1 + √1 + tg2α) + | ]]r = | |||
| 2 | tgα | tgα |
| 4r | ||
[ | (2 + √1 + tg2α)]r | |
| tgα |