Wyrażenie (3/5)^5 x (5/3)^4 jest równe:
Sławek: Wyrażenie (3/5)
5 x (5/3)
4 jest równe:
a)1
b) (3/5)
9
c)3/5
d)0
Prosze o dokładne rozpisanie
7 wrz 19:19
ICSP: | | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )5 = ( |
| ) * ( |
| )4 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 3 | | 3 | | 5 | | 3 | |
( |
| ) * ( |
| )4 * ( |
| )4 = ( |
| ) * ( |
| * |
| )4 = ( |
| ) * 14 = |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | | 3 | | 5 | |
7 wrz 19:21
Sławek: a można to zrobić w ten sposób?

że (3/5)
5 x (3/5)
−4 = (3/5)
1 ?
7 wrz 19:24
ICSP: można. Sposobów jest wiele.
7 wrz 19:27
Sławek: Czyli zawsze kiedy mogę zmieniac środek tego nawiasu wraz ze zmianą znaku potęgi?
7 wrz 19:28
Sławek: bez "kiedy"
7 wrz 19:28
Sławek: to jak?
7 wrz 19:34
ICSP: tak.
7 wrz 19:39
Milena: |x| ≤ 3 to
2 lis 17:51
Marisa: | | 3 | | 5 | | 243 | | 625 | | 3 | | 1 | | 3 | |
( |
| )5 * ( |
| )4 = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 3125 | | 81 | | 5 | | 1 | | 5 | |
Można i tak.
24 lis 22:16
Marisa:
|x| ≤ 3 to
x ≤ 3 ∪ x ≤ −3
x ∊ (−3,3)
24 lis 22:23
5-latek: powinno byc x≤3 lub x≥−3 i przedzial x∊ <−3,3>
24 lis 22:50