Która z podanych liczb jest większa od 1?
Sławek: Która z podanych liczb jest większa od 1?
a) (0,1)−3
b)(1/2)10
c)(−2)−4
d)1/√2
Wiem, że poprawna odpowiedź to A. Natomiast niewiem czemu A. Mógłby ktos to dokładnie rozpisać?
Tak samo jak przykład C. Prosze o rozpisanie tego.
7 wrz 19:10
ICSP:
1
(0,1)−3 = (
)−3 = 103 = 1000
10
Odp. A jest prawidłowa czyli nie ma sensu sprawdzać dalej.
7 wrz 19:16
Sławek: aha. Czyli w tym wypadku kiedy mamy potęge na − odwracamy ułamek tak? Czyli zamiast 1/10 jest
10/1 ?
Proszę jednak jeszcze o rozpisanie przykładu C, żebym wiedział na przyszłość