pomocy! :)
olaaaa: oblicz wzrost swojego kolegi z dokladnoscia do centymetra wiedzac ze gdy promienie sloneczne
padaj na zmienie pod kątem 30 stopni, dlugosc cienia to cztery twoje kroki, a kazdy twoj krok
ma okolo 80cm.
7 wrz 19:05
olaaaa: pomoze ktos?
7 wrz 19:24
olaaaa: podbijam!
7 wrz 21:33
krystek: Olaaaa zrób rysunek taki jak z drabiną I teraz masz przyprostokątne wysokość i długośc cienia i
funkcja tg się kłania.
7 wrz 21:39
olaaaa: długość ciebia wynosi 4*80 tak?
7 wrz 21:45
olaaaa: czyli
7 wrz 21:49
7 wrz 21:52
7 wrz 21:53
krystek: √3 przyjmij w przybliżeniu 1,7
7 wrz 21:55
olaaaa: wyszło mi 181, 22
7 wrz 22:01
olaaaa: w odpowiedziach jest 1,85m
7 wrz 22:02
krystek: weź większe przybliżenie √3=1,73
7 wrz 22:04
olaaaa: w zaokragleniu wyszło 1.84
7 wrz 22:06
olaaaa: wezmę 106,7*1.73
7 wrz 22:08
olaaaa: dobra dzięki

zrobiłam wszystko
pozdrawiam
7 wrz 22:11
krystek: klapsa dam 320*1,73=553,6 553,6:3=184,5= 185w przybliżeniu!
7 wrz 22:13