Tylko jeden z ciągów: a_n=1+2^n, b_n=U{3^n}{4}, c_n=2^n-3^n jest geometryczny. W
savik: | | 3n | |
Tylko jeden z ciągów: an=1+2n, bn= |
| , cn=2n−3n jest geometryczny. Wskaż ten ciąg, |
| | 4 | |
znajdź jego pierwszy wyraz i iloraz.
7 wrz 19:04
ICSP: na oko widać że b
n
q = 3
7 wrz 19:05
savik: czy moglbys mi wytłumaczyc jak to zrobiles?
7 wrz 19:07
ICSP: Jak znalazłem ten ciąg czy jak obliczyłem jego pierwszy wyraz czy może jak obliczyłem q
7 wrz 19:10
savik: Jak znalazles b1 i jak obliczyles q
7 wrz 19:31
ICSP: b1 znalazłem wstawiając w miejsce n 1
q jest widoczne od razu.
7 wrz 20:03