jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 60 stopni, a promień okręgu wpisan
Kasia: jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 60 stopni, a promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt ma długość 1
7 wrz 18:50
Kasia: Kasia: jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 60 stopni, a promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt ma długość 1. oblicz długość boków tego trójkąta
7 wrz 18:51
moniaaa:
2 kwi 09:51
pigor: ..., np. tak : z własności Δ ekierki 30
o,60
o,90
o
a,a√3,2a= ? − szukane długości boków, a z warunków
zadania
r=1 i b=a√3 i c=2a, to zależności (wzoru) w Δ prostokątnym:
a+b−c=2r ⇔ a+a
√3−2a= 2 ⇔ a(
√3−1)= 2 ⇔ a(3−1)= 2(
√3+1) ⇔
⇔ a=
√3+1 stąd b=a
√3=
3+√3 , c=2a=
2(√3+1) − szukane dł.boków.
2 kwi 10:11