równanie wielomianowe
Robert: RÓWNANIE WIELOMIANOWE 6x3 − 13x2 = 2 − 9x
7 wrz 18:45
ICSP: 6x3 − 13x2 + 9x − 2 = 0
1 jest pierwiastkiem.
Dzielisz ten wielomian przez (x−1) i liczysz z delty.
7 wrz 18:46
Vizer: Nic tylko przenieść na drugą stroną i uporządkować, następnie utworzyć wielomian W(x) i znaleźć
jego pierwiastki z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
7 wrz 18:49
Gustlik: W tego typu zadaniach najlepszy jest HORNER

!
"Kandydaci" na pierwiastki to:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
+−1, +−2, +− |
| , +− |
| [ +− |
| , +− |
| , ale zacznij od całkowitych ja zaczynam |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | |
zawsze od 1:
6 −13 9 −2
1 6 −7 2 0
(x−1)(6x
2−7x+2)=0
Rozwiąż teraz funkcję kwadratową z drugiego nawiasu, najprawdopodobniej otrzymasz dwa nastepne
rozwiązania:
Δ=...
x
1=...
x
2=...
8 wrz 01:45