równanie wielomianowe
Carver: Mam problem z rozwiązaniemtego typu równania. Jeżeli ktoś może proszę o krótkie wytłumaczenie
jak rozwiązać tego typu równania. Dziękuje

a)x
8−17x
4+16=0
b)−x
5−5x
3+14x=0
7 wrz 18:22
Tad:
b) −x
5−5x
3+14x=0
−x(x
4+5x
2−14)=0
x
1=0 lub x
4+5x
2−14=0 za x
2=t
t
2+5t−14=0 Δ= .... itd
7 wrz 18:29
ICSP: x
8 − 17x
4 + 16 = 0
t = x
4 przy założeniu t≥0
t
2 − 17t + 16 = 0
t
1 = 16
t
2 = 1
16 = x
4 ⇔ x
4 − 16 = 0 ⇔ (x−2)(x+2)(x
2+4) = 0 ⇔x = 2 v x = −2
1 = x
4 ⇔ (x−1)(x+1)(x
2+1) = 0 ⇔ x = 1 v x = −1
Pozdrawiam
7 wrz 18:32
Carver: Wielkie dzięki. Na tych przykładach spróbuje zrobić resztę zadań.
7 wrz 18:36