Proszę o podpowiedź
Ola: Oblicz
7 wrz 18:01
Ola: | | 3√10−3√2 | | −22√2+10√10−8√5+20 | |
W odp. mam, że powinno wyjść |
| a mi wychodzi |
| |
| | 4 | | −4 | |
nie wiem czy jest błąd w odp. czy to ja źle liczę. Mógłby ktoś sprawdzić
7 wrz 18:12
Ola: Proszę o pomoc
7 wrz 18:27
sushi_ gg6397228:
jakie dzialanie wykonujesz
7 wrz 20:21
Ola: mnożę licznik i mianownik przez 5√2+3√10−2√5
7 wrz 20:37
sushi_ gg6397228:
i pokaz co Tobie wychodzi potem
7 wrz 20:39
Ola: najpierw wymnażam wszystko, porządkuję i wyszło mi to co napisałam już wcześniej,
7 wrz 20:49
sushi_ gg6397228:
stop, zapisz tylko jeden krok, bo u mnie wszystko ładnie wychodzi−−> co wychodzi w mianowniku
po tym przemnozeniu
7 wrz 20:50
Ola: mi wychodzi w mianowniku 16−20 czyli −4 a najpierw 4+2√5
7 wrz 20:55
sushi_ gg6397228:
i źle
7 wrz 20:57
sushi_ gg6397228:
zapisujemy mianownik w postaci nawiasowej−−> jaki bedziemy potem wymnazac
7 wrz 20:58
Ola: nie wiem gdzie popełniam błąd,dlaczego źle?
7 wrz 20:58
sushi_ gg6397228:
bo trzeba zastosowac mały trik przy przemnazaniu (a+b+c)*(a+b−c)
7 wrz 20:59
Ola: jaki trik, bo chyba nie znam takiego albo nie pamiętam?
7 wrz 21:01
sushi_ gg6397228:
jak wykonalas mnozenia tego co zapisalem w nawiasie
7 wrz 21:03
Ola: proszę o rozpisanie go na literkach
7 wrz 21:03
Ola: każdy wyraz przez każdy
7 wrz 21:03
sushi_ gg6397228:
to powinnas dostac 9 skladnikow
(a+b+c)*(a+b−c)= [ (a+b)+c]* [ (a+b)−c]
zauwaz ze mozna zastosowac wzor (d+e)(d−e) na kolorach czerwono zielonych i nam wyjdzie
(a+b)2 −c2
i teraz dopiero zacznij obliczenia−−> czekam na tego wynik
7 wrz 21:07
Ola: wyszło mi w mianowniku 120+60√5
7 wrz 21:10
sushi_ gg6397228:
i teraz 60 przed nawias wyciagamy i skracamy z 30 z licznika−−> zapisz co potem dostaniesz
7 wrz 21:12
Ola: w mianowniku dostałam 4+2√5 a w liczniku jest 5√2+3√10−2√5
7 wrz 21:15
sushi_ gg6397228:
2(2+√5) −−> w mianowniku teraz znowu trzeba usunac niewymiernosc z mianownika
7 wrz 21:16
Ola: w mianowniku mi wyszło −2
7 wrz 21:24
sushi_ gg6397228:
zapisuj cale przyklady + obliczenia, a nie zdawkowe informacje bo nie widze wtedy gdzie źle
liczysz
7 wrz 21:28
Ola: mianownik 2(2+√5)*(2−√5)=2(22−(√5)2)=2(4−5)=2*(−1)=−2
7 wrz 21:31
sushi_ gg6397228: ok
teraz licznik:
7 wrz 21:33
pomagacz:
| 5√2 + 3√10 − 2√5 | | 4 − 2√5 | |
| * |
| |
| 4 + 2√5 | | 4 − 2√5 | |
M:
(4 + 2
√5)(4 − 2
√5) = 4
2 − (2
√5)
2 = 16 − 20 = −4
L:
(5
√2 + 3
√10 − 2
√55) * (4 − 2
√5) = −10
√2 − 8
√5 + 2
√10 + 20
| L | | 5√2 + 4√5 − √10 − 10 | |
| = |
| |
| M | | 2 | |
mnie tak wyszło i liczyłem zgodnie z zasadami wymnażania niewymierności, zacząłem od tego
momentu bo wszystkim wynik się zgadzał
7 wrz 21:33
7 wrz 21:35
Ola: (5√2+3√10−2√5)*(2−√5)=10√2+6√10−4√5−5√10−15√2−10=−5√2+√10−10
7 wrz 21:36
Ola: chyba zapomniałam dopisać po =−4√5
7 wrz 21:39
sushi_ gg6397228:
i minus sie skroci z tym z dołu−−> wiec wynik jest inny niz w odpowiedziach, teraz zobacz czy
dobrze przyklad przepisany
7 wrz 21:41
Ola: miałam wyliczyć x z tego:
| | 1 | |
15= |
| *(5√2+3√10+2√5)*x tylko napisałm przykład po przekształceniach |
| | 2 | |
7 wrz 21:44
Ola: więc przykład jest dobrze przepisany
7 wrz 21:45
sushi_ gg6397228:
to teraz podstaw to co nam wyszlo i sprawdz czy wyjdzie lewa strona
7 wrz 21:45
Ola: nie wyszło mi
7 wrz 21:49
sushi_ gg6397228:
bo − * − = + a u Ciebie wyszlo −10
7 wrz 21:53
Ola: no to liczę jeszcze raz
7 wrz 21:54
Ola: nie wyszło mi znowu
7 wrz 21:57
sushi_ gg6397228:
zapisz co wymnazasz przez siebie, bez mianownika
7 wrz 21:57
Ola: znalazłam błąd, jednak w odp. jest błąd
dziękuję za pomoc
7 wrz 21:58
sushi_ gg6397228:
wymnozylem i mi wyszlo OK; zobacz bo moze przepisalas odpowiedz do innego przykladu
7 wrz 22:00
Ola: dziękuję za pomoc
7 wrz 22:01
pomagacz:
| 30 | | 5√2 + 3√10 − 2√5 | |
| * |
| = |
| 5√2 + 3√10 + 2√5 | | 5√2 + 3√10 − 2√5 | |
| | 30(5√2 + 3√10 − 2√5) | |
= |
| = |
| | 30(4 + 2√5) | |
| | 5√2 + 3√10 − 2√5 | | 4 − 2√5 | |
= |
| * |
| = |
| | 4 + 2√5 | | 4 − 2√5 | |
| | 2(10 − 5√2 − 4√5 + √10) | |
= |
| |
| | −4 | |
7 wrz 22:05