matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag arytmetyczny...
oOonaIoOon:
wyznacz jeden wyraz i różnice ciagu arytmetycznego majac dane: a5=−1 a15=4
7 wrz 17:28
Vizer:
a
15
=a
5
+10r 4=−1+10r 10r=5
1
r=
2
a
5
=a
1
+4r −1=a
1
+2
a
1
=−3
7 wrz 17:33
oOonaIoOon:
dziekuje
7 wrz 17:44